Poliartrita reumatoidă
Artrita reumatoidă este o artrită inflamatorie în care articulațiile, de obicei de la mâini și picioare, dezvoltă inflamație cronică, ducând la umflare, durere și, în lipsa tratamentului adecvat la distrugerea ireversibilă a articulațiilor. În această afecțiune, sistemul imunitar atacă articulațiile și țesutului conjunctiv. Inflamația necontrolată poate avea alte riscuri pentru sănătate, inclusiv rate mai mari ale bolilor cardiovasculare și osteoporoză.
Durerea este de tip inflamator, adică se agravează cu repausul sau în a doua jumătate a nopții și se ameliorează cu mișcarea. Articulațiile sunt afectate în mod simetric, durerea fiind însoțită de redoare matinală care poate dura între 45 de minute și câteva ore după trezire sau după o perioadă de inactivitate.
La nivel mondial, aproape 1% din populație suferă de poliartrită reumatoidă, indiferent de etnie sau țară de origine, cu o incidență de 2 până la 3 ori mai mare la femei decât la bărbați. Artrita reumatoidă debutează de obicei între 35 și 50 de ani, dar poate apărea la orice vârstă. La copii poate apărea o boală asemănătoare cu artrită reumatoidă care poartă numele de artrită idiopatică juvenilă.
Cauza exactă a artritei reumatoide este necunoscută. Este considerată o boală autoimună. Componentele sistemului imunitar atacă țesuturile moi care căptușesc articulațiile (structurile sinoviale) și pot ajunge și la țesutul conjunctiv din alte părți ale corpului, cum ar fi vasele de sânge și plămâni. În cele din urmă, dacă procesul inflamator nu este stopat, cartilajul, osul și ligamentele se pot eroda (uza), provocând deformarea ireversibilă a articulației. Mulți factori, inclusiv predispoziția genetică, pot influența evoluția bolii.
Simptome
Persoanele cu poliartrită reumatoidă pot prezenta diferite forme de boală variind de la simptome relativ ușoare, crize ocazionale cu perioade lungi de remisie (în timpul cărora boala este inactivă) sau forme de boală severă, cu progresie constantă. Artrita reumatoidă poate debuta brusc, cu inflamarea simultană a multor articulații. Cel mai adesea, începe într-un mod subtil, afectând treptat diferite articulații. Această inflamație este de obicei simetrică și afectează uniform articulațiile de pe ambele părți ale corpului. Artrita reumatoidă poate afecta orice articulație sinoviala: articulația pumnului, degetelor, cotului, umărului, genunchiului,
Artrita reumatoidă poate afecta și coloana cervicală ( baza gâtului). Coloana lombară și articulațiile vârfurilor degetelor nu sunt afectate.
Articulațiile afectate sunt dureroase și rigide, mai ales dimineața sau după o perioadă lungă de inactivitate. În general, această rigiditate durează mai mult de 60 de minute. Artrita reumatoidă se poate asocia cu pierderea poftei de mâncare sau cu scădere în greutate și astenie.
Diagnostic
Artrita reumatoidă trebuie suspectată la pacientul adult care se prezintă cu afectare poliarticulară inflamatorie. Evaluarea iniţială a unor astfel de pacienţi necesită o anamneză atentă şi un examen fizic complet, care împreună cu teste de laborator specifice contribuie la diagnosticul artritei reumatoide sau orientează clinicianul către un diagnostic alternativ.
Se efectuează un istoric medical amănunțit, acordând atenție deosebită caracteristicilor durerilor articulare, tumefacției articulare și localizării acesteia precum și durata redorii matinale. Se vor cerceta și exclude alte afecțiuni sau simptome care ar putea sugera un diagnostic alternativ (psoriazis, boala inflamatorie intestinală (IBD), durere lombară de tip inflamator, o boală reumatică sistemică, cum ar fi lupusul eritematos sistemic (LES) etc)
Simptomele de artrită care au fost prezente pentru o perioadă scurtă de timp (de exemplu, mai puțin de șase săptămâni) se pot datora mai degrabă unei poliartrite virale acute decât artritei reumatoide. Cu cât este mai lungă durata artritei cu atât mai probabil devine diagnosticul de Artrită reumatoidă.