Ce este ecografia musculoscheletală, când se recomandă și cum te pregătești pentru ea?

Ecografia musculoscheletală este o metodă imagistică, utilizată pentru aprecierea structurilor musculoscheletale (mușchi, tendoane, ligamente, articulații) în timp real prin utilizarea ultrasunetelor. În mâinile unui specialist experimentat, ecografia musculoscheletală poate decela și caracteriza cu precizie cea mai mare parte a afecțiunilor aparatului locomotor.

Cu ajutorul tehnicii Doppler, explorarea ecografică permite evaluarea inflamației sau hipervascularizației unui proces patologic. Este deasemenea singura investigație care oferă avantajul explorării dinamice a diferitelor structuri (tendoane, burse, articulații, nervi) ameliorând precizia diagnostică.

Când se recomandă ecografia musculoscheletală?

Ecografia musculoscheletală este recomandata pentru diagnostic, monitorizare si tratament.

Diagnostic

Ecografia musculoscheletală se poate efectua  în cazul oricărei dureri articulare (umăr, cot, mână și pumn, șold, genunchi, glezna și picior) oferind informații despre structurile moi. Este deseori completată de radiografie care oferă informații complementare despre sistemul osos. Combinația celor două metode imagistice împreună cu informațiile clinice pertinente asigură diagnosticul într-o multitudine de situații.

Afecțiuni frecvente care pot fi caracterizate prin ecografia musculoscheletală în funcție de articulație:

–  Umăr: tenosinovita tendonului bicipital, bursita subacromială, artrita gleno-humerală sau acromioclaviculară, rupturi parțiale sau totale ale tendoanelor, calcificări tendinoase, sau conflictul subacromial grație manevrelor dinamice.
–  Cot: bursita olecraniană, epicondilita laterală sau medială, rupturi tendinoase, artrita, luxația sau subluxația nervului ulnar (cu ajutorul manevrelor dinamice).
–  Mână și pumn: sinovita radiocarpiană sau radio-ulnară, tenosinovita de Quervain, tenosinovita extensorilor sau flexorilor, rizartroza (artroza bazei policelui), sindromul de tunel carpian (compresia nervului median  în canalul carpian), tenosinovita stenozantă sau degetul în resort, artritele metacarpo-falangiane sau interfalangiane rebele la tratament (din cadrul artropatiilor inflamatorii precum artrita reumatoidă, artrita psoriazică sau nediferențiată), guta, sindromul de intersecție (ultima afecțiune cu ajutorul manevrelor dinamice).
–  Șold: evaluarea sindromului dureros al marelui trochanter, bursite, tendinopatii, artrita coxo-femurală
–  Genunchi: bursita subcvadricipitală, chistul Baker (popliteal), bursita pre- sau retropatelară, bursita anserină (pes anserinus), tendinopatii.
–  Gleznă și picior: tendinopatii, tenosinovita tendonului tibial anterior, peronier scurt sau lung, artrita tibio-talară, subtalară, bursita pre- și retro-calcaneană, aponevrozita plantară (fasceita plantară), afecțiunile tendonului Ahile, artroza mediotarsiană, afecțiunile tip hallux-valgus (monturi), bursite, nevrom Morton.

Monitorizare

Ecografia musculoscheletală este utilizată deasemenea pentru evaluarea activității bolii și a răspunsului terapeutic în diferite afecțiuni inflamatorii articulare precum artrita reumatoidă, spondilartrite (ex. spondilita anchilozantă), artrită psoriazică sau în pusee inflamatorii din cadrul altor afecțiuni.

Tratament

Alt aspect deosebit de important este reprezentat de efectuarea manevrelor terapeutice de infiltrație sub ghidaj ecografic asigurând o precizie net superioară față de injectarea “în orb”.

Necesită pregatire anterioară?

Procedura nu necesită pregătire anterioară din partea pacientului. În timpul ecografiei pacientul nu trebuie să poarte bijuterii și accesorii. Se recomandă purtarea unor haine lejere și confortabile și a unui halat (în funcție de zona de analizat).

Cum se desfășoară?

Modul în care ecografia musculoscheletală se desfășoară este foarte simplu. Se descoperă zona de examinat, peste care se aplică un strat de gel, apoi cu ajutorul transductorului se vizualizează zonele moi din organism. Stratul de gel aplicat face legătura între organism și undele sonore de frecvență înaltă. Procedura durează de regulă între 10-15 minute/ articulație examinată.

Ecografia musculoscheletală este o metodă imagistică de explorare neinvazivă, neiradiantă, nedureroasă, fără contraindicații, ieftină (comparativ cu alte investigații precum rezonanța magnetică) și putând fi repetată de oricâte ori este necesar pentru monitorizare și control.

Spune-le prietenilor

Facebook
WhatsApp
Skype
Email
Print

Articole similare