Spondilita anchilozantă – cauze, simptome, diagnostic

Spondilita anchilozantă este un tip de reumatism cronic inflamator  din spectrul spondilartritelor, unde caracteristica principală este reprezentată de inflamarea articulațiilor sacroiliace. Inflamația poate surveni la nivelul întregii coalane vertebrale, articulațiilor sau entezelor (inserția tendoanelor și ligamentelor la nivel osos).

Cauze

Cauzele acestei afecțiuni sunt multifactoriale, la fel ca și în cazul altor boli autoimune. Există o predispoziție genetică reprezentată de codificarea unei proteine (antigen) numită HLA-B27 care face ca sistemul imun al acestor pacienți să reacționeze prin dezvoltarea unui proces inflamator la nivelul structurilor normale ale coloanei vertebrale.  Acest antigen este prezent la aproximativ 8% dintre caucazieni. Dintre purtătorii HLA-B27 doar 10% vor dezvolta boala. Prezența antigenului HLA-B27 nu este așadar suficientă pentru apariția procesului inflamator. Desemenea există și pacienți cu spondilită anchilozantă neasociata existenței antigenului HLAB27, în special la populațiile non-caucaziene sau cu boală inflamatorie intestinală asociată.

Simptome- Durerea lombară de tip inflamator

Simptomul dominant al Spondilitei Anchilozante este durerea lombară de ritm inflamator, caracterizată prin exacerbarea durerii în momente de repaus sau nocturn și ameliorare cu efectuarea activității fizice/sportului.  Pe lângă trezirea în a doua parte a nopții din cauza durerii, altă caracteristică tipică a lombalgiei de tip inflamator este reprezentată de rigiditatea matinală (înțepenire) care durează peste 30 de minute, deseori câteva ore.

Simptomele apar progresiv, insidios, durerea fiind de multe ori etichetată ca având o cauza mecanică de către medicii care nu sunt familiarizați cu această patologie, și din această cauza diagnosticul se realizează de multe ori după 7-10 ani de la debutul bolii.

Diagnosticul tardiv este un subiect important, pentru că această patologie afectează aproximativ o persoană din 300, debutul situându-se în jurul vârstei de 20-30 de ani, adică vârstă la care adultul este in plina activitate.

Inflamatia cronică la nivelul coloanei poate conduce la osificarea ligamentelor și inserțiilor tendinoase acest lucru traducându-se implicit printr-o lipsa de mobilitate severă. Anchiloza nu reprezintă o evoluție obligatorie, fiecare pacient fiind diferit. Există cazuri la care anchiloza se limitează doar la nivelul sacroiliacelor, altele în care cuprinde întreagă coloana vertebrală („coloana de bambus”) sau în care nu se soldează cu anchiloza nici de sacroiliace și nici la nivelul coloanei vertebrale – așa numita spondilartrită non-radiografică.

Au fost definiți factori de prognostic prost, care semnalează posibilitatea dezvoltării unei anchiloze mai rapide sau mai severe. Ei sunt reprezentați de debutul bolii la o vârstă tânăra, prezența sindromului inflamator (PCR- proteina C reactivă crescută), prezența coxitei (inflamația articulațiilor coxofemurale), lipsa de răspuns la tratamentul antiinflamator, limitarea severă a mobilității coloanei lombare, prezența oligo-artritei asociate sau dactilitei (deget inflamat).

Manifestări extra-axiale:

Pe lângă sistemul musculo-scheletal, mai pot există manifestări legate de următoarele sisteme
–       Sistemul ocular (uveita anterioară sau globală-anteroposterioară)
–       Sistemul digestiv (boli inflamatorii intestinale- Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică)
–       Sistemul cutanat (psoriazis cutanat)
–       Sistemul osos (osteoporoză)
–       Sistemul cardio-vascular (tulburări de conducere, valvulopatii, cardiomiopatie)
–       Sistemul pleuro-pulmonar (fibroză apicală)
–       Sistemul renal (nefropatie IgA, litiază renală, amiloidoza renală)

Manifestări „invizibile”

Pacienții cu Spondilita anchilozantă prezintă deseori oboseală marcată  care contribuie la degradarea importantă a calității de viață. Aceste manifestări sunt efectul inflamației sistemice severe și trec neobservate de cele mai multe ori neputând fi cuantificate prin probe de laborator sau imagistice.

Diagnostic

Există criterii de clasificare utilizate în studii clinice, extrapolate în practică clinică pentru a realiza diagnosticul de Spondilita anchilozantă.  Ele combina elemente din prezentarea clinica, manifestari asociate, date de laborator si imagistice.

Solicită o consultație ➡️ https://reumatolog-galati.ro | ? 0751 514 146

Spune-le prietenilor

Facebook
WhatsApp
Skype
Email
Print

Articole similare